top-image

Νάξος: μία βασίλισσα στην καρδιά του Αιγαίου

Blog

 

430 τ.χλμ. εναλλαγών και εκπλήξεων: πανέμορφες αμμουδερές παραλίες, γραφικά ορεινά χωριά, ενετικοί πύργοι, βυζαντινά ξωκκλήσια, αρχααολογικά μνημεία… Ό, τι κι αν ζητάτε θα το βρείτε στο μαγευτικό νησί της Νάξου, το μεγαλύτερο κυκλαδονήσι.

 

Η ίδια η Χώρα, η πρωτεύουσα της Νάξου, χτισμένη γύρω από το ύψωμα όπου δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο, αποτελεί μία ιδιαίτερη εμπειρία. Η επιβλητική μαρμάρινη πύλη του Ναού του Απόλλωνα, η γνωστή Πορτάρα, στο βόρειο άκρο του λιμανιού, προσφέρει θέα σε ένα απολαυστικό ηλιοβασίλεμα ενώ μία επίσκεψη στον οικισμό του αρχαιολογικού χώρου της Γρόττα αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο του μυκηναϊκού πολιτισμού.  Μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια της Χώρας για να θαυμάσετε τη μεσαιωνική αρχοντική, τα πανέμορφα ενετικά αρχοντικά με τους περίτεχνους θυρεούς.

 

Τα ορεινά χωριά της Νάξου φημίζονται επίσης για την αρχιτεκτονική τους. Η πετρόχτιστη Απείρανθος με το παραδοσιακό της χρώμα, το αμφιθεατρικό Φιλώτι με τα πλακόστρωτα καλντερίμια του, η εντυπωσιακή Κόρωνος με την ιδιαίτερη, λαβιρυνθώδη ρυμοτομία και τις χαρακτηριστικές θολωτές καμάρες της, αλλά και το Χαλκί με τα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά του, τον ανακαινισμένο Πύργο Barozzi και tον εντυπωσιακό ναό της Παναγίας της Πρωτόθρονης και δεκάδες άλλα που θα σας μαγέψουν.

 

Όσο για τις παραλίες του νησιού… Δεν θα ξέρετε ποια να πρωτοδιαλέξετε! Λευκή άμμο και καταγάλανα νερά θα βρείτε σχεδόν παντού. Οι οργανωμένες και κοσμοπολίτικες παραλίες Άγιος Προκόπιος και Αγία Άννα είναι από τις πιο γνωστές και βρίσκονται μόλις λίγα χλμ έξω από τη Χώρα. Η παραλία της Πλάκας με τους χαρακτηριστικούς αμμόλοφους, αγαπημένη όσων αγαπούν τα θαλάσσια σπορ, θα σας εντυπωσιάσει με την απεραντοσύνη της ενώ αν έχετε μικρά παιδιά ιδανική θα βρείτε την παραλία του Αγίου Γεωργίου με τα διάφανα ρηχά νερά της. Αν πάλι προτιμάτε μη οργανωμένες, οι παραλίες Αλυκό, με την εξωτική ομορφιά του, Καστράκι, Ορκός κι ένα πλήθος άλλων, κρυφών και αθέατων που περιμένουν να τις ανακαλύψετε, είναι στη διάθεσή σας.

 

Η Νάξος, βέβαια, δε φημίζεται μόνο για τις φυσικές της ομορφιές και τα μνημεία της. Εξίσου …μνημειώδης είναι και η παραδοσιακή κουζίνα της! Τοπικά αλλαντικά και τυροκομικά προϊόντα που θα βρείτε παντού στο νησί, λικέρ κίτρο, οι διάσημες πατάτες της αλλά και ιδιαίτερα πιάτα που θα συγκλονίσουν τον ουρανίσκο σας: χοιρινό ρόστο ή φρικασέ με προβάτσες (αμάραντο), «καλόγερος» (μοσχάρι με μελιτζάνες και τυριά), βραστή ζούλα (γίδα) αλλά και «μελαχρινό», η ναξιώτικη εκδοχή της καρυδόπιτας, με την προσθήκη κίτρου, που σερβίρεται συνήθως με παγωτό καϊμάκι.

 

Με τόσες εναλλαγές, επιλογές αλλά και εκπλήξεις, ένα είναι σίγουρο! Η Νάξος θα σας μαγέψει και θα σας κάνει δικούς της! Κι εσείς, απλώς θα εύχεστε πότε θα ξαναβρεθείτε, σύντομα, στις ομορφιές της!