top-image

Τήνος – Θησαυρός εντυπώσεων!

Blog

Τήνος. Το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο αισθήσεις, εικόνες και εμπειρίες σε έναν θησαυρό εντυπώσεων που ο επισκέπτης δεν ξεχνάει ποτέ! Νησί της θρησκευτικότητας, της μαρμαροτεχνικής, του πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης και των παραδόσεων αλλά της φυσικής ομορφιάς, των γραφικών οικισμών, των εκλεκτών γεύσεων, των εντυπωσιακών τοπίων, των κρυστάλλινων νερών!

Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, η Τήνος, με τους 62 οικισμούς της και τα 114 χιλιόμετρα ακτογραμμής της,  προκαλεί τον επισκέπτη να την περιηγηθεί και να ανακαλύψει κάθε της γωνιά. Διασημότερό της αξιοθέατο, και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, δεν είναι, βέβαια, άλλο από τον επιβλητικό Ναό της Παναγίας, που δεσπόζει στο λόφο πάνω από τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού. Εντυπωσιακό οικοδόμημα, κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, εντυπωσιάζει με την επιβλητικότητά του. Στο δρόμο για τη Μεγαλόχαρη, ο επισκέπτης θα συναντήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, μια χρονοκάψουλα που θα τον ταξιδέψει σε όλες τις χρονικές περιόδους της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Στη Χώρα, στην περιοχή του λιμένα, βρίσκεται επίσης και το Μνημείο της Έλλης, σταθερή υπενθύμιση εκείνων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. 

Οδεύοντας προς την ενδοχώρα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τους ξακουστούς περιστεριώνες -σήμα κατατεθέν του νησιού, αριστουργηματικά οικοδομήματα, χαρακτηριστικά του τηνιακού τοπίου, με τους πλέον εντυπωσιακούς να βρίσκονται στο χωριό Ταραμπάδος. Στον Πύργο, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού με τα γραφικά καλντερίμια και ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο Μαραμροτεχνίας αλλά και το σπίτι του θρύλου της μαραμρογλυπτικής Γιαννούλη Χαλέπα. Στον Βώλακα, δέος προκαλούν οι τεράστιοι γρανιτένιοι βράχοι, διάσπαρτοι στην περιοχή, η προέλευση των οποίων παραμένει ανεξήγητη. Η Καρδιανή, με τα ασβεστωμένα δρομάκια και τις μαρμάρινες βρύσες θα σας γοητεύσει, όπως και η θέα με τα αραγμένα ψαροκάικα από τον Πάνορμο, το μικρό, αμφιθεατρικά χτισμένο ψαροχώρι.

Εξίσου …προκλητικές είναι και οι αμέτρητες παραλίες του νησιού, ανάμεσά τους ο Άγιος Φωκάς, κοντά στη Χώρα, με beach bars, ταβέρνες και θέα στο νησί της Δήλου, οι δημοφιλείς Κολυμπήθρες με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα εξωτικά Καλύβια, τα κοσμοπολίτικα Κιόνια, το αμμώδες Λαούτι, αγαπημένη επιλογή όσων αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και ένα πλήθος ακόμη, μεγάλων, μικρών, γνωστών ή «μυστικών» παραλιών που περιμένουν να τις ανακαλύψετε!

Και, βέβαια, κανένας επισκέπτης δεν φεύγει χωρία να απολαύσει τις εκλεκτές γεύσεις της τοπικής γαστρονομίας του νησιού: ιδιαίτερα γαλακτομικά προϊόντα, την τοπική Λούζα,  παραδοσιακό αλλαντικό της Τήνου - εξαιρετικός μεζές αλλά και συστατικό πολλών τοπικών πιάτων, σφουγγάτο με τις μικρές, σφιχτές, ιδιαίτερα γευστικές τηνιακές αγκινάρες και φυσικά εξαιρετικό κρασί από τους διάσημους τηνιακούς αμπελώνες.

Για μία ολοκληρωμένη εμπειρία αισθήσεων, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε ή και να λάβετε μέρος σε κάποια από τα πολυάριθμα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο νησί κάθε καλοκαίρι!