top-image

Palazzo Abatellis και Galleria Regionale della Sicilia

Το Palazzo Abatellis χτίστηκε σε καταλανικά γοτθικό στιλ από τον Matteo Carnelivari το 1490, για τον Francesco Abatellis, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο δικαστήριο του βασιλιά Ferdinand της Ισπανίας. Χρησίμευσε ως κοινόβιο από τις αρχές του 16ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα και σήμερα περιέχει την περιφερειακή γκαλερί τέχνης.

Το τετράγωνο κτήριο έχει μια πολύ διακοσμημένη πόρτα και μια εσωτερική αυλή με μια διώροφη χαγιάτι στη μία πλευρά. Το αριστούργημα της συλλογής ζωγραφικής βρίσκεται στο παλιό παρεκκλήσι του παλατιού, τη μεγάλη τοιχογραφία Triumph of Death , ζωγραφισμένη περίπου το 1400 από έναν άγνωστο καλλιτέχνη για το νοσοκομείο στο Palazzo Scláfani.

Σημαντικοί από τους δασκάλους της Σικελίας του 15ου αιώνα είναι έργα του Antonello da Messina: τρεις πλάκες που δείχνουν τους πατέρες της εκκλησίας Augustine, Gregory και Hieronymus, αλλά συγκεκριμένα τον 1474 Ευαγγελισμού της Παναγίας σε κατακόρυφη μορφή. Τα έργα των φλαμανδών δασκάλων περιλαμβάνουν το 1510 Triptychon of Malvagna του Jan Gossaert.

Ανάμεσα στα γλυπτά είναι το μεταθανάτιο "ιδανικό" πορτρέτο του Eleanor of Aragon του Francesco Laurana, από το 1480, και του Madonnas και γλυπτών της οικογένειας Gagini, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού μιας νεολαίας σε χρωματιστό μάρμαρο του Antonello Gagini. 

Αξίζει επίσης να σημειωθούν τα ξυλογλυπτικά, τα μαυριτανικά κεραμικά του 13ου έως 16ου αιώνα και τμήματα μιας ξύλινης οροφής από το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, που έχουν αφαιρεθεί από το Palazzo Chiaramonte.

Διεύθυνση: Via Alloro 4, Παλέρμο