top-image

Ναός της Μνήμης του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου ( Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche )

O ναός της μνήμης και ο κατεστραμένος ναός του αυτοκράτορα Γουλιέλμου αποτελούν σημείο ορόσημο για την πόλη του Βερολίνου.Η πρώτη εκκλησια ήταν έργο του αρχιτέκτονα Franz Heinrich Schwechten και χτίστηκε το 1891 σε νεορομανικό ρυθμό.Εγκαινιάστηκε το 1895 για να τιμήσει την μνήμη του Κάιζερ Γουλιέλμου Α΄.Η διακόσμηση του ήταν υπερβολική και πέρα από τις συνήθεις προτεσταντικές εκκλησίες.Το 1943 ο ναός καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών.

Μετά το τέλος του πολέμου ,τα συντρίμια απομακρύνονται και με την συμβολή των κατοίκων ο ναός δεν κατεδαφίστηκε αλλά παρέμεινε ο ογκώδης πύργος ο οποίος φιλοξενεί την αίθουσα μνήμης με έγγραφα και αντικείμενα της εκκλησίας πριν τον βομβαρδισμό.

Τη δεκαετία του '50 αποφασίστηκε η κατασκευή ενός νέου ναού  δίπλα στον αρχικό, σε σχέδια του Εggon Eggman.Έτσι το 1961 σχεδιάζεται μία οκταγωνική κατασκευή από μπετόν, μπλέ γυαλί και με αυτόνομο κωδονοστάσιο. Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί το εμπορικό κέντρο του Βερολίνου όπου γύρω της υπάρχει ένα πολύχρωμο πλήθος υπαιθρίων πωλητών, καλλιτεχνών και τουριστών. Φυσιά αποτελεί μνημείο αναφοράς στις βαρβαρότητες του Β'ΠΠ και σύμβολο ειρήνης ανάμεσα στη Γερμανία τη Ρωσία και τη Μ.Βρετανία.
 

 

Πρόσβαση: Κοντινότεροι σταθμοί είναι οι Kurfürstendamm (U1, U9) & Zoologischer Garten (U2, U9).

Ιστοσελίδα: http://www.gedaechtniskirche-berlin.de