top-image

Πινακοθήκες «Τέιτ» (Tate Galleries )

Στην πόλη υπάρχουν δύο γκαλερί του οργανισμού Τέιτ, η Τέιτ Μπρίταιν (Tate Britain) και η Τέιτ Μόντερν (Tate Modern) ενώ το δίκτυο πινακοθηκών Τέιτ περιλαμβάνει και άλλες δύο πινακοθήκες εκτός Λονδίνου.

H Τέιτ Μπρίταιν είναι η παλιότερα γνωστή πινακοθήκη Τέιτ και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συλλογή βρετανικής τέχνης στον κόσμο. Εδώ μπορεί κανείς να εξερευνήσει πάνω από 500 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι εκθέσεις αυτής της εκτενούς συλλογής παρουσιάζονται δωρεάν στο κοινό και συμπληρώνονται όλο το χρόνο από προσωρινές εκθέσεις για την Βρετανική τέχνη.

Η Τέιτ Μόντερν είναι η κύρια πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Λονδίνου. Στεγάζεται σε έναν πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσιάζει εκθέσεις διεθνούς μοντέρνας τέχνης από το 1900 έως σήμερα. Στις εκθέσεις συμπεριλαμβάνονται έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, όπως ο Πικάσο, ο Γουόρχολ και ο Νταλί.

Η είσοδος στις εκθέσεις της μόνιμης συλλογής είναι ελεύθερη και το μουσείο οργανώνει επίσης προσωρινές εκθέσεις, οι οποίες μελετούν το έργο μεγάλων μοντέρνων καλλιτεχνών ή καλλιτεχνικών κινημάτων.

Πρόσβαση: Για την Τέιτ Μπρίταιν ο κοντινότερος σταθμός του μετρό είναι ο Pimlico (γραμμή Victoria) ενώ για την Τέιτ Μόντερν ο Southwark (γραμμή Jubilee). Ένας άλλος τρόπος για την πρόσβαση είναι με το πλοιάριο της Τέιτ, το οποίο και αναχωρεί κάθε 40 λεπτά και συνδέει μέσω του Τάμεση τις πινακοθήκες Τέιτ και το London Eye.

Ιστοσελίδα: http://www.tate.org.uk/