top-image

Ανατολικοί ναοί στο Selinunte

Με τους οκτώ ελληνικούς ναούς που χρονολογούνται από τον έκτο και πέμπτο αιώνα π.Χ. και τον κοντινό ναό της Δήμητρας, το Selinunte είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαίους χώρους στη Σικελία . Οι ναοί της Ανατολικής Ομάδας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτοι: Ο Ναός G είναι εντυπωσιακός για το τεράστιο μέγεθός του και ο ανακατασκευασμένος Ναός Ε απεικονίζει το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Τα εξαιρετικά καλά γλυπτά που βρίσκονταν στα πάνελ ζωφόρου του Ναού Ε στεγάζονται τώρα με ασφάλεια στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Παλέρμο . Χτισμένος μεταξύ 465 και 450 π.Χ., αυτός ο ναός αφιερωμένος στην Ήρα θεωρείται από τους ιστορικούς για να δείξει την κορυφή της Κλασικής τέχνης. Ο ναός G, που δείχνει μια επιγραφή ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα, είναι σήμερα ένας τεράστιος σωρός από ερείπια, ένα βουνό από κίονες, κιονόκρανα και θραύσματα θανάτου.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για την ανοικοδόμησή του, αλλά μπορείτε ακόμα να φανταστείτε πόσο τεράστιο πρέπει να ήταν, ακόμη και στην παρούσα χαοτική του κατάσταση. Η βάση του ήταν 50,07 επί 110,12 μέτρα και είχε ύψος περίπου 30 μέτρα. Μαζί με τη Σάμο, την Έφεσο και το Δίδυμο, κατατάσσεται με τους μεγαλύτερους από όλους τους ελληνικούς ναούς.

Επειδή χρειάστηκε πολύς χρόνος για την κατασκευή, οι κλασικές επιρροές προκάλεσαν κάποιες αλλαγές ενώ ήταν σε εξέλιξη. Έτσι, οι κίονες που στήθηκαν τον έκτο αιώνα στην ανατολική, βόρεια πλευρά και οι μισές από τις νότιες πλευρές είναι πιο λεπτές, κωνικές προς την κορυφή, και φέρουν αρχαϊκές πρωτεύουσες, ενώ εκείνες στο υπόλοιπο της νότιας πλευρά είναι μεταβατικές σε μορφή, και αυτές στα δυτικά έχουν άκαμπτους άξονες και κιονόκρανα στην αυστηρή κλασική μορφή.

Μόνο μερικές από τις στήλες είναι κυματοειδείς, και είναι γνωστό ότι αυτό έγινε μόνο μετά την ανέγερσή τους - μια ένδειξη ότι ο ναός G δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί όταν το Selinunte καταστράφηκε από τους Καρθαγένη και υπέστη έτσι τη μοίρα όλων των ναών ενός τέτοιου γίγαντα αναλογίες.