top-image

Πλατεία της Ισπανίας ( Piazza di Spagna )

Η Πιάτσα ντι Σπάνια  είναι μία από τις πιο διάσημες πλατείες της Ρώμης, ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης και συνάμα ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Ο συνδυασμός της μνημειώδους σκάλας -η διάσημη Ισπανική Σκάλα, του επιβλητικού  οβελίσκου και της όμορφης εκκλησίας την καθιστά ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης.Η Πιάτσα ντι Σπάνια είναι συνδεδεμένη με μία μεγάλη σκάλα με τη γαλλική εκκλησία της Τρινιτά ντε Μόντι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Η σκάλα, γνωστή ως Scalinata della Trinità dei Monti, ή Ισπανικά Σκαλοπάτια. Η ιδέα της σύνδεσης της εκκλησίας με την πλατεία από κάτω προέρχεται από τον 17ο αιώνα, όταν οι Γάλλοι εκτός της σκάλας ήθελαν να στήσουν και το άγαλμα του Λουδοβίκου του 14ου της Γαλλίας στην κορυφή της

Η κομψή σκάλα υψώνεται 37 μέτρα πάνω από την πλατεία και αποτελείται από δώδεκα διαφορετικές σκάλες,με σύνολο 135 κομψά και επιβλητικά σκαλιά. Είναι εξαιρετικά όμορφη την άνοιξη ,όταν ανθίζουν οι αζαλέες που το περιτρογυρίζουν. Τα σκαλοπάτια είναι συνήθως γεμάτα με εκατοντάδες τουρίστες και ντόπιους που τη χρησιμοποιούν ως χώρο συνάντησης. Όσο για την ίδια την πλατεία πήρε το όνομά της από την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αγία Έδρα. Τον 17ο αιώνα, η περιοχή γύρω από την πρεσβεία θεωρήθηκε ακόμη και ισπανικό έδαφος.Μπροστά από τα Ισπανικά Σκαλιά, βρίσκεται η Fontana della Barcaccia, ένα κομψό σιντριβάνι που σχεδιάστηκε από τον Τζιάν Λορέντζο Μπερνίνι .Ο Σχεδιασμός του Bernini, ο οποίος δείχνει ένα ημι-βυθισμένο πλοίο στο κέντρο της λεκάνης, είναι εμπνευσμένη από την υπερχείλιση του Τίβερη το 1598, όταν ένα μικρό σκάφος είχε προσαράξει ως εκεί αφού το νερό είχε υποχωρήσει.
Η Τρινιτά ντέι Μόντι, είναι μια όμορφη γαλλική εκκλησία που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και δίπλα στο ναό υπάρχει και η μικρή ομώνυμη πλατεία που σας προσφέρει μία καταπληκτική θέα της Ρώμης.

Η γοτθική εκκλησία με πρόσοψη αναγεννησιακού στιλ έχει δύο καμπαναριά. Στο εσωτερικό, πολλά έργα ζωγραφικής στολίζουν τα διάφορα παρεκκλήσια. Ανάμεσά τους είναι και δύο έργα του Ντανιέλ ντα Βολτέρα (Daniele da Volterra), μαθητή του Μιχαήλ Αγγέλου.

Η οβελίσκος ακριβώς μπροστά από την εκκλησία, πασίγνωστο ορόσημο της Ρώμης, βρισκόταν αρχικά στον Κήπο του Σαλλούστιου. Το 1788 μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση, κατόπιν αιτήματος του Πάπα Πίου ΣΤ΄. Τα ιερογλυφικά του οβελίσκου είναι αντιγραφή από τον οβελίσκο της Πλατεία του Λαού (Piazza del Popolo).

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας είναι η Colonna dell'Immacolata (Στήλη της Σύλληψης της Θεοτόκου). Κτίστηκε το 1857 για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η στήλη βρέθηκε το 1777 σε ένα μοναστήρι. Στην κορυφή του, έχει πλέον το άγαλμα της Παναγίας.

Πρόσβαση: Σταθμός μετρο Spagna (γραμμή A).