top-image

Η φύση έχει κέφια!!!Η φύση στα καλύτερα της!!! Πλούσια βλάστηση και πανίδα, εντυπωσιακές χαράδρες, μεγαλοπρεπείς ορεινοί όγκοι, ορεινές λίμνες, ορμητικά ποτάμια και το σημείο συνάντησης του Αώου,του Βοιδομάτη και του Σαραντάπορου.Τα 3 ποτάμια της Ηπείρου που την διαβαίνουν ανάμεσα στους μεγάλους ορεινούς της όγκους. Τα υπέροχα γεφύρια της, η προσπάθεια των ανθρώπων να δαμάσουν τους μεγάλους ορεινούς όγκους, να   επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να μεταφέρουν  τα εμπορεύματα τους

Το Γεφύρι της Κόνιτσας ,βρίσκεται στην άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου,  το οποίο κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη. Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίος διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του. Το μονότοξο  πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.   

Το Γεφύρι της Κλειδωνιάς, το οποίο βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια από όπου ξεκινά το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι.  Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι με στιβαρή επιμήκυνση του τόξου του, κτισμένο το 1853 με δαπάνες της ευεργέτιδας Μπαλκίζ Χανούμ, η οποία έδωσε για την κατασκευή του 37.000 γρόσια. Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση που είναι κτισμένο το γεφύρι σήμερα, υπήρχε άλλο παλιότερο. Εκεί έλαβε χώρα η σφαγή δυο συγγενικών οικογενειών που μισιόντουσταν θανάσιμα από τα διπλανά χωριά, του Σταμάτη και του Γερένη,  όταν η νυφική πομπή της οικογένειας του τελευταίου διάβαινε την γέφυρα και συναντήθηκε με μέλη της αντίπαλης οικογένειας.

Η περιοχή της Κόνιτσας απαρτίζεται από πλήθος θρησκευτικών μνημείων,  εκ των οποίων πολλά χρονολογούνται από τη Βυζαντινή περίοδο, όπως η περίφημη Μονή Μολυβδοσκέπαστης (7ο αι. μ.Χ.).

Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες,  σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα.Το μοναστήρι, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από την εκστρατεία του στη Σικελία (671–672 μ.Χ) και αργότερα ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο (1328– 341 μ.Χ.).Τον Ιούλιο του 1943 η μονή βομβαρδίστηκε από τους Ναζί, κάηκαν τα κελιά και η τραπεζαρία και λεηλατήθηκε το καθολικό της. Το σημερινό μοναστήρι διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο. Το καθολικό της είναι βυζαντινού ρυθμού, με ψηλό τρούλο και  καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα, ενώ στη δυτική πλευρά του νάρθηκα υπάρχουν τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο.Το ξυλόγλυπτο  τέμπλο της εκκλησίας στηρίζεται πάνω σε υπολείμματα παλιότερου μαρμάρινου τέμπλου. 

‘Άλλη μία πολύ σημαντική μονή  όπου εκατοντάδες προσκυνητές συρρέουν από την Κόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή είναι η Μονή της Παναγίας Στομίου. Η αρχική θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1442, βρίσκεται στις απέναντι πλαγιές της Τραπεζίτσας, όπου και διασώζεται η ονομασία «Παλιομονάστηρο». Στη σημερινή του θέση ,σε μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της χώρας μας, στη χαράδρα του Αώου, ανάμεσα  στις απότομες πλαγιές της Τύμφης  (υψ. 2497 μ.) και της Τραπεζίτσας (υψ. 2024 μ.)μεταφέρθηκε  από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο, το 1774. Από τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Μονής από το Γερμανικό στρατό το 1943, διασώθηκε μόνο ο ναός. Η Μονή Στομίου αποτελεί σήμερα ενεργό ανδρικό μοναστήρι. Έχει 11 νεόκτιστα κελιά με βοηθητικούς χώρους κι ένα μικρό καθολικό σταυροειδούς τύπου με τρούλο .Η επίσκεψη στη μονή γίνεται μόνο με πεζοπορία 2 ωρών από τη γέφυρα της Κόνιτσας.

H  Δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας. Ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι  αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο διπλανό χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες. Και φυσικά θα επισκεφτούμε το  πετρόχτιστο σπίτι στην Άνω Κόνιτσα,που  είναι το πατρικό του Αγίου Παϊσίου, εκεί όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μαζί με τους γονείς του και τα 8 αδέρφια του. Σε αυτό το σπίτι, πήγε ο Άγιος Παΐσιος, όταν ήταν 2 ετών.

Τα Μουσεία της περιοχής φιλοξενούν εκθέματα που καλύπτουν χιλιετίες πολιτισμού, κατακτήσεων και επιτευγμάτων αισθητικής.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Μπουραζάνι όπου μπορείτε να δείτε σε φωτογραφική απεικόνιση όλα τα είδη των Φυτών, όλα τα Ορχιοειδή, τις πεταλούδες, τα Ερπετά, τα Αμφίβια, τις Λιμπελούλες και τα Ορθόπτερα της περιοχής «Μπουραζάνι».Επίσης και όλα τα είδη των ψαριών που υπάρχουν στον ποταμό Αώο.

Το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων το οποίο στεγάζεται στο πέτρινο κτίριο του παλαιού σχολείου της Πυρσόγιαννης, που χτίστηκε το 1927,  ανακαινίστηκε πρόσφατα.Το Μουσείο φιλοξενεί πάνω από 2500 φωτογραφίες, σχέδια, χαρτογραφήσεις, καθώς και σπάνιο υλικό που αφορά τη μυστική γλώσσα των Μαστόρων, τα λεγόμενα «Κουδαρίτικα», τα δρομολόγια, τα εργαλεία και τις κατασκευές των μαστόρων της πέτρας.

Στην είσοδο της Κόνιτσας θα συναντήσετε Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ηπείρου,όπου θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε  με ιστορικά στοιχεία, αλλά και να γνωρίσετε αυθεντικά αντικείμενα, που μαρτυρούν την σπουδαιότητα της διαχρονικής σημασίας του οίνου και των παράγωγών του στην περιοχή και γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο.

Για τους λάτρεις της περιπέτειας και των αθλητικών δραστηριοτήτων η Κόνιτσα θεωρείται ο παράδεισος του καγιάκ  και του ράφτιγκ, της ορειβασίας, του  αλεξίπτωτου πλαγιάς, της πεζοπορία και του  ποδήλατου βουνού .