top-image

Στο μικρό νησί του San Pantaleo, που φτάνει με καραβάκι από την Contrada Spagnola, κοντά στη Marsala, βρίσκονται τα ερείπια της πόλης Punic της Mozia. Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε το 397 π.Χ. Η θέση αυτού του μικροσκοπικού νησιού στη μέση μιας λιμνοθάλασσας, προστατευμένη από την ανοιχτή θάλασσα, επέτρεψε να υπάρχει εδώ ένας Φοινικικός οικισμός ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. Όταν η μεγάλη Φοινικική / Πανική δύναμη, η Καρχηδόνα, έπρεπε να υποχωρήσει από τις ελληνικές αποικιστικές δυνάμεις, αυτό έγινε μια από τις βάσεις της στη Σικελία. Μειώθηκε μετά τις αρχές του τέταρτου αιώνα π.Χ. και σήμερα είναι το μόνο μέρος στη Σικελία όπου μπορείτε να δείτε ερείπια από την Καρθαγεννητική περίοδο.

Θα βρείτε σημαντικά τμήματα του τείχους της πόλης των 2.500 μέτρων με τους 20 πύργους και τους προμαχώνες, καθώς και το Casa dei Mosaici, το οποίο χτίστηκε μετά την καταστροφή του 397 π.Χ. 300 π.Χ.

Στη δυτική ακτή βρίσκονται δύο νεκρόπολη με τους μικρούς πέτρινους τάφους που χρησιμοποιούνται για τέφρες και ένα Tophet με τα ερείπια ενός μικρού ναού στο Baal. Στα βόρεια, έχουν διατηρηθεί σημαντικά ερείπια θεμελίων και ορθογώνιων τοίχων ενός μνημειακού ναού της θεάς Tanit, καθώς και μεμονωμένα ψηφιδωτά.

Ενώ τα περισσότερα από τα καλύτερα ευρήματα βρίσκονται στα μουσεία στο Παλέρμο ή στη Μάρσαλα, το μουσείο του ξενοδοχείου διαθέτει ένα σημαντικό μαρμάρινο άγαλμα, μια εικόνα ενός νεαρού άνδρα μεγαλύτερη από τη ζωή. Το ασυνήθιστο έργο είναι κατασκευασμένο από ελληνικό μάρμαρο και δημιουργήθηκε το δεύτερο τέταρτο του πέμπτου αιώνα, πιθανώς από έναν Έλληνα γλύπτη για έναν πελάτη Καρθαγένη.