Ταξίδι στα Μετέωρα , Τρίκαλα και Λίμνη Πλαστήρα

 

ΜΕΤΕΩΡΑ

Ελάχιστα σημεία στην Ελλάδα έχουν την επιβλητικότητα των Μετεώρων. Αυτό το σημαντικό γεωλογικό φαινόμενο των εντυπωσιακών βράχων με τα γαντζωμένα πάνω τους μοναστήρια δεν συγκεντρώνει μόνο πιστούς που το αντιμετωπίζουν ως “δεύτερο Άγιον Όρος” αλλά και ταξιδιώτες που αναζητούν τοπία ικανά να τους κόψουν την ανάσα. Χαρακτηρισμένα από τον ΟΗΕ ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα Μετέωρα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη που αντικρίζει για πρώτη φορά το γιγαντιαίο πέτρινο σύμπλεγμα.

Σε απόσταση μόλις 25 χλμ. από τα Τρίκαλα, οι σχηματισμοί αυτοί που οι γεωλόγοι αποκαλούν «τεκτονικά κέρατα» δημιουργήθηκαν πριν από 30 εκ. χρόνια όταν η θάλασσα στην περιοχή άρχισε να υποχωρεί, παρασέρνοντας πετρώματα στο βυθό τα οποία σταδιακά έγιναν συμπαγή. Με το πέρασμα του χρόνου τα Μετέωρα θα κατοικηθούν από μοναχούς και θα πάρουν το όνομα τους από τον Όσιο Μετεωρίτη Αθανάσιο της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου.

Από τα 24 συνολικά μοναστήρια, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία μόλις τα 6 ενώ τα υπόλοιπα στέκουν ακατοίκητα και ερειπωμένα. Σε αυτούς τους ιερούς βράχους στο παρελθόν εγκαταστάθηκαν μοναχοί και μοναχές, απομονώθηκαν και νυχθημερόν με πολύωρες προσευχές επιζητούσαν τη σωτηρία των ανθρώπων. Θα συναντήσετε τους συνεχιστές τους και σήμερα στις μονές του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου. Με σεβασμό προς τον χώρο, εδώ ο προσκυνητής θα μιλήσει μαζί τους για να του εξιστορήσουν θάματα της πίστεως. Τα Μετέωρα όμως πέρα από τη μοναστική τους ζωή προσφέρουν κάθε λογής δραστηριότητα στη φύση. Η κοντινή Καλαμπάκα διασφαλίζει τη διαμονή σας με άρτια ξενοδοχειακά καταλύματα ενώ αποτελεί παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό. Στην Καλαμπάκα θα συναντήσετε εργαστήρια αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής και θα γεμίσετε τους πνεύμονες σας με οξυγόνο στις βόλτες στα γύρω χωριά της περιοχής.                                                   

 

Οι επισκέψιμες μονές

Η ανδρική Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, καθώς βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην κορυφή υψηλότερου βράχου. Είναι το παλαιότερο, μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα σωζόμενα μοναστήρια των Μετεώρων. Εδώ θα δείτε τις περίφημες συλλογές της, το κελάρι, τον πύργο αναβάσεως, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αι., και την παλαιά 32 μ. μήκους Τράπεζα, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής! Εδώ φιλοξενείται επίσης και η Θεολογική Πινακοθήκη της Μονής (καθημερινά εκτός Τρίτης 09:00-17:00).

Η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη. Μια γέφυρα που χτίστηκε το 1930 θα σας μεταφέρει στο μοναστήρι (καθημερινά εκτός Τετάρτης 09:00-14:00, αν και το ωράριο αλλάζει συχνά).

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τo «For Your Eyes Only» του James Bond αλλά και για τη σειρά Τατουάζ (καθημερινά εκτός Πέμπτης 10:00-16:00).

Η ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Ανάπαυσα. Στο μοναστήρι διασώζεται και το παρεκκλήσι του Αγ. Αντωνίου με υπολείμματα τοιχογραφιών του 14ου αιώνα (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-16:00).

Μονή Η Μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Βαρλαάμ. Η πρόσβαση στον ιερό χώρο γίνεται από λαξευτές σκάλες στο βράχο με ενδιάμεση γέφυρα (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-15:00).

 

ΤΡΙΚΑΛΑ

 

Περιγραφή: Η πανέμορφη πόλη των Τρικάλων δεσπόζει στο κέντρο της Ελλάδας, στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας της Θεσσαλίας. Απέχει 330 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 214 από τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη διακρίνεται για τη ρυμοτομία της και και για το επίπεδο έδαφός της, γεγονός που την καθιστά ιδανική για μετακίνηση με το ποδήλατο. Διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, που αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού ποταμού. Τα Τρίκαλα είναι μία πόλη που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τις ανέσεις μίας σύγχρονης πόλης, παρέχοντας ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ίχνη ζωής που χρονολογούνται την 3η χιλιετία π.Χ. Κατά την αρχαιότητα υπήρχε εδώ η πόλη "Τρίκη" ή "Τρίκκη" ή "Τρίκα" και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκη, κόρη του Πηνειού ποταμού ή του Ασωπού. Η Τρίκκη υπήρξε μία πολύ σημαντική πόλη κατά την αρχαιότητα, καθώς εδώ γεννήθηκε και έζησε ο περίφημος γιατρός Ασκληπιός. Η πόλη επίσης αναφέρεται από τον Όμηρο, καθώς συμμετείχε στον Τρωϊκό Πόλεμο με 30 πλοία. Σύμφωνα με το γεωγράφο Στράβωνα, κατά τη μυκηναϊκή εποχή αποτέλεσε πρωτεύουσα του κράτους “Εσταιότιδας” και καταλάμβανε την έκταση της σημερινής πόλης. Έπεσε στα χέρια των Περσών το 480 π.Χ. και το 352 π.Χ. ενώθηκε με τη Μακεδονία. Αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ Μακεδόνων και Ρωμαίων, ώσπου τελικά κατακτήθηκε από τους τελευταίους το 168 π.Χ. Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, η πόλη κατακτήθηκε διαδοχικά από Γότθους, Ούνους, Σλάβους, Βούλγαρους, Νορμανδούς, Καταλανούς και Φράγκους, επανήλθε για ένα διάστημα τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και κατακτήθηκε τελικά από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1393, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάπτυξή της, μετά από αιώνες παρακμής. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Τρίκαλα αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό και πνευματικό κέντρο, καθώς εδώ λειτούργησε η Σχολή Τρίκκης, στην οποία δίδαξαν γνωστοί δάσκαλοι της εποχής. Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η πόλη εντάσσεται στο Ελληνικό Κράτος, μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ θα ξαναβρεθεί για ένα διάστημα στα χέρια των Τούρκων, μέχρι την τελική ένωση της με την Ελλάδα το 1898. Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα Τρίκαλα διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στους αγώνες των αγροτών κατά των τσιφλικάδων και υπήρξε η πρώτη πόλη όπου ιδρύθηκε Γεωργικός Συνεταιρισμός, το 1906. Κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα Τρίκαλα αποτέλεσαν τόπο δράσης της Εθνικής Αντίστασης, καθώς από εδώ κατάγονταν ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, Στέφανος Σαράφης. Η πόλη απελευθερώθηκε από τη ναζιστική κατοχή στις 18 Οκτώβρη 1944. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο, στην κεντρική Πλατεία των Τρικάλων εκτέθηκε το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη στις 18 έως 20 Ιουνίου 1945.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

 

ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ                                                                                                                               

Μύλος Ματσόπουλου, που κατασκευάστηκε το 1884 και σήμερα είναι ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στον Μύλο του Ματσόπουλου, κατά την περίοδο Χριστουγέννων, το διάσημο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο "Μύλος των Ξωτικών".                         

ΚΤΗΡΙΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ                                                                                                                          

Το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ασκληπιού. Την κατασκευή του κτιρίου την ανέλαβε το 1886 η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία του δικτύου των σιδηροδρόμων την εποχή της κυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη.                                                                                      

ΧΑΜΑΜ ΤΟΥ ΟΣΜΑΝ ΣΑΧ                                                                                                                              

Το Χαμάμ του Οσμάν Σαχ του 16ου αιώνα. Πρόκειται για δίδυμο Οθωμανικό λουτρό, πιθανότατα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μιμαρ Σινάν. Χτισμένο δίπλα στον ποταμό Ληθαίο, βρίσκεται κοντά στο Κουρσούμ Τζαμί, δίπλα από τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και μαζί με το τζαμί αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτιρίων, που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των ΤρικάλωνΟσμάν Σάχ. Μετά από μετατροπές στην μορφή του κτηρίου, φιλοξενήθηκαν οι φυλακές της πόλης από το 1893 έως το 2006. Πλέον το χαμάμ αναπαλαιώθηκε και είναι επισκέψιμο, ενώ στον πάνω όροφο του κτηρίου στεγάζεται το Μουσείο Τσιτσάνη.                                                                                                                             

ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ                                                                                                                                                  

Από τις 9 Δεκεμβρίου 2011 λειτουργεί κάθε χρόνο στα Τρίκαλα ο Μύλος των Ξωτικών. Κάθε χρόνο, για 40 ημέρες, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και βαλκανικές                                                                                                 

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΙΚΚΗ                                                                                                             

 Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης, το αρχαιότερο και σημαντικότερο της Ελλάδας κατά τον Στράβωνα. Πιθανολογείται ότι βρίσκεται κάτω από τη συνοικία Βαρούσι. Προς το παρόν στην περιοχή έχουν ανασκαφεί ρωμαϊκά λουτρά και ψηφιδωτά, καθώς και δημόσιο κτίριο των ελληνιστικών χρόνων με ψηφιδωτό, όπου απεικονίζεται ο βασιλιάς των Ηδωνών της Θράκης Λυκούργος.                                                                                                                                                                

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ                                                                                                                    

Το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης, που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό πάνω στην αρχαία Ακρόπολη της Τρίκκης κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, με τριπλό τείχος. Ανακατασκευάστηκε αργότερα από τους Οθωμανούς, οι οποίοι το 17ο αιώνα τοποθέτησαν και ένα τεράστιο ρολόι πάνω σε πύργο, που συνοδευόταν από μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Το 1936 τοποθετήθηκε άλλο ρολόι από τον δήμαρχο Θεοδοσόπουλο και παραμένει ως σήμερα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Στο τρίτο διάζωμα του φρουρίου, από τον πυθμένα ενός πηγαδιού, ξεκινά τούνελ που διέσχιζε το λόφο του Προφήτη Ηλία και κατέληγε στο δρόμο προς Καλαμπάκα. Σήμερα το Φρούριο φιλοξενεί το υπαίθριο θέατρο του Δήμου, ενώ είναι επισκέψιμο το ρολόι με θέα όλη την πόλη.                                                                                                   

ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΟΣΜΑΝ ΣΑΧ                                                                                                                                           

Το Τζαμί του Οσμάν Σαχ, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί ονομάζεται και Κουρσούμ Τζαμί από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος. Βρίσκεται κοντά στον Ληθαίο ποταμό και πίσω από το τζαμί σώζεται το μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ, ανεψιού του σουλτάνου Σουλεϊμάν, το οποίο είναι ένα οκταγωνικής κάτοψης κτίσμα που καλύπτεται με ημισφαιρικό θόλο. Κατά την παράδοση ο Οσμάν Σαχ έκτισε το τζαμί, επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων.                                                                                                                                                                     

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ                                                                                                                                                              

Η παλιά πόλη, η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Το Βαρούσι βρίσκεται στις παρυφές του Φρουρίου. Επί τουρκοκρατίας ήταν χριστιανική συνοικία, μέχρι τη δεκαετία του 1930 η αρχοντογειτονιά των Τρικάλων και σήμερα είναι στο σύνολο της διατηρητέα. Τα παλιά βαρουσιώτικα σπίτια κτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αι. και οι πολυάριθμες εκκλησίες αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αι. που ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εμπορίου και της βιοτεχνίας. Το Βαρούσι διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τις μακριές μαρκίζες. Στη συγκεκριμένη συνοικία βρίσκονται οι παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, οι οποίες βρίσκονται χτισμένες πολύ κοντά η μία στην άλλη. Οι σωζόμενοι σήμερα ναοί είναι των Αγίων Αναργύρων (τοιχογραφίες του 1575), του Αγίου Δημητρίου (πριν το 1588), του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος και του Αγίου Παντελεήμονος (14ου αι.), του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1674), της Αγίας Μαρίνας (1766), της Αγίας Παρασκευής (1843), της Παναγίας Φανερωμένης ή του Γενεσίου της Θεοτόκου (1853), της Αγίας Επισκέψεως (1867), του Αγίου Στεφάνου (1882) και του Αγίου Νικολάου. Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι μέχρι και την κεντρική πλατεία είναι τα παλιά Μανάβικα, γειτονιά της παλιάς πόλης με χαρακτηριστική, ομοιόμορφη αρχιτεκτονική. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες και καφέ-μπαρ της πόλης.                                                                                                                                              

 ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ                                                                                                                                             

Ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει το κέντρο και χωρίζει την πόλη στα δύο και η Κεντρική Γέφυρα, η οποία ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, κατασκευασμένη το 1886 από Γάλλους μηχανικούς. Χαρακτηριστικό και το άγαλμα του Ασκληπιού πάνω στην ομώνυμη γέφυρα του Ληθαίου. χώρες επισκέπτονται τον Μύλο, με διαφορετικό κάθε χρονιά θέμα. Το 2015 και το 2016 μετρήθηκαν κάτι λιγότερο από 1.000.000 επισκέψεις κάθε χρονιά. Ο Μύλος των Ξωτικών είναι το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, έχοντας ουσιαστικά δημιουργήσει χειμερινό και δη χριστουγεννιάτικο τουρισμό, όχι μόνο στα Τρίκαλα, αλλά και σε όλη τη χώρα, με τη δημιουργία μικρότερων χριστουγεννιάτικων χωριών σε διάφορες περιοχές. Στα Τρίκαλα όμως ο Μύλος των Ξωτικών διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, καθώς πρωτοτυπεί με τον μύλο Ματσόπουλου, που μετατρέπεται σε κεντρικό κτήριο της δράσης, το πάρκο Ματσόπουλου, όπου στήνεται ολόκληρη η γιορτή, το εκπαιδευτικό κέντρο Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας στον ίδιο χώρο, τη λειτουργία του μύλου και ως Μουσείου Αγροτικής και Βιομηχανικής Ζωής, αλλά και με την κάθε φορά διαφορετική θεματική προσέγγιση των Χριστουγέννων. Επίσης, η διαφορά του Μύλιου των Ξωτικών από άλλες παρόμοιες διοργανώνσει,ς έγκειται στο ότι είναι πάρκο και όχι αγορά. Ενα άλλο βασικό στοιχείο του Μύλου είναι η δωρεάν είσοδος και οι δωρεάν δράσεις για όλους (13 έφτασαν το 2017), με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις για τους χιλιάδες μαθητές σχολείων. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, στο κέντρο, τους πεζοδρόμους, τις περιοχές διασκέδασης ("μανάβικα"), ενώ υπάρχουν εκθέσεις στο Μουσείο Τσιτσάνη και σε άλλους χώρους.                                                                                                                                                          

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ                                                                                                                                                             

Το Μουσείο Τσιτσάνη Λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2017, φιλοξενώντας μουσειακή συλλογή και στοιχεία για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Στη θέση του βρίσκονταν οι παλιές φυλακές Τρικάλων, που λειτουργούσαν στον ίδιο χώρο μέχρι το 2006, ενώ το κτήριο είναι το Χαμάμ του 16ου αι. του οποίου η αλλαγή χρήσης σε φυλακές έγινε στα τέλη του 19ου αι.. Οι τέσσερις αίθουσες του Μουσείου αποτελούν χώρο πολιτισμού, καθώς διοργανώνονται εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις. Συναυλίες διοργανώνονται και στον αύλειο χώρο του Μουσείου Πριν τη λειτουργία του, λειτουργούσε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Τρικαλινών Δημιουργών, με οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό σχετικό με τους μουσικούς που κατάγονται από τα Τρίκαλα και τη μουσική κληρονομιά της πόλης.                                                                                          

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ                                                                                                                     

Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργεί στην οδό Γαριβάλδη 6. Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού. Στη συλλογή, επίσης, περιλαμβάνονται φωτογραφίες και έντυπα της ίδιας περίοδου, ενώ το μουσείο, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου, διοργανώνει εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων.

ΕΛΑΤΗ                                                                                                                                                                             

 Στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Κόζιακα, 31 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 13 από την Πύλη, σε υψόμετρο 900 μέτρων, απλώνεται η Ελάτη, ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του επιβλητικού Κόκκινου Βράχου, αποτελεί ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακά κτίρια κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και μικρές πλατείες στολισμένες με βρύσες και παρτέρια. Ο πληθυσμός του είναι 950 κάτοικοι συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Άγιος Γεώργιος, Ξυλοχώρι, Λιόπιστες και Βλάχα. Προσφέρει μια πληθώρα από πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, εστιατόρια με τοπικές σπεσιαλιτέ, ζεστά καφέ, μπαρ και τουριστικά καταστήματα με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Το Περτούλι, ένα πέτρινο κόσμημα κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, φωλιάζει ανάμεσα στα εντυπωσιακά βουνά Κόζιακας, Νεράιδα, Μαρόσα και Αυγό, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Περιβάλλεται από ένα μοναδικής φύσεως και αισθητικής ελατοδάσος έκτασης περίπου 35.000 στρεμμάτων το οποίο διοικείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται για την πρακτική άσκηση των φοιτητών Δασολογίας. Το χωριό χαρακτηρίζεται για τα παραδοσιακά του αρχοντικά με τα χαγιάτια, τις διάσπαρτες πέτρινες βρύσες και τα πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια γύρω από την κεντρική πλατεία. Έχει πληθυσμό 200 κατοίκους και απέχει 46 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 15 από την Ελάτη. Αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία και ξενώνες, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα τουριστικών ειδών.

Copyright © 2020 www.zorpidis.gr. Powered by Integrated Solutions – MetaByte Software
Running on i-Flexible CMS