top-image

Χρήσιμες πληροφορίες για τη Σάμο

Το νησί της Ήρας και του Πυθαγόρα

Η Σάμος δεσπόζει στο ανατολικό Αιγαίο. Το όνομά της, «Σάμη» κατά την αρχαιότητα, σημαίνει «Υψηλή», λόγω του επιβλητικού της τοπίου με τις πολλές δεσπόζουσες κορυφές. Το πανέμορφο νησί είναι γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων και σημαντικών πρωτοπόρων στον χώρο της επιστήμης και της τέχνης του αρχαίου κόσμου. Του φιλόσοφουΕπίκουρου, του μεγάλου αστρονόμου Αρίσταρχου ( θεμελιωτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας), λόγιων, επιστημόνων και μεγάλων καλλιτεχνών καθώς και του μεγαλύτερου μύστη όλων των εποχών, του Πυθαγόρα. Είναι το «σπίτι» της Ήρας και ο τόπος που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο.

Η Σάμος είναι ένα καταπράσινο νησί που πέρα από την πλούσια ιστορία του,,εχει πανέμορφες παραλίες και πεντανόστιμη παραδοσιακή κουζίνα. Είναι γεμάτη μοναδικές φυσικές ομορφιές, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακά αξιοθέατα και αρχαιολογικά μνημεία. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ξεκούραστες διακοπές και προσφέρει τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες, όπως βόλτες στη φύση, αναρρίχηση και πεζοπορία. 

Η Σάμος στην αρχαιότητα υπήρξε η πρώτη ναυτική δύναμη του Αιγαίου και κέντρο του Ιωνικού πολιτισμού.Αν και μικρή, η Σάμος φημίζεται για το κρασί της. Σύμφωνα με το μύθο ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού αγάπησε τους Σαμιώτες καθώς τον βοήθησαν να εξοντώσει τις Αμαζόνες, οι οποίες τον περιφρονούσαν. Για να τους ευχαριστήσει τους δίδαξε την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας.