top-image

Πλατεία «Μπέμπελ Πλατς» ( Bebelplatz )

 

Η πλατεία που δυστυχώς έγινε γνωστή  για τα γεγονότα της 10ης Μαίου 1933.Πλήθη φοιτητών κα μέλη των ταγμάτων εφόδου συγκεντρώθηκαν και έκαψαν βιβλία και άλλο υλικό που θεωρούνταν ΄΄αντιγερμανικά΄΄ ,με τον Γιόζεφ Γκέμπελς  ,τον υπουργό προπαγάνδας ,να εκφωνε΄΄πανηγυρική ομιλία.Μια δυνατή βροχή έκανε αδύνατη την ανάφλεξή τους και τότε την λύση έδωσε αφιλοκερδώς η πυροσβεστική που προσφέρθηκε να τα περιλούσει με βενζίνη και να τους ρίξει το πρώτο αναμμένο σπίρτο. Λίγα αργότερα δεκάδες χιλιάδες συγγράμματα είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός.Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν, μέσα από μία γυάλινη πλάκα, σειρές από άδεια ράφια βιβλιοθηκών.

To όνομα της πλατείας τότε ήταν Οpera Platz ,γιατί υπήρχε το κτίριο της όπερας το οποίο χτίστηκε στα χρόνια του Φειδερίκου του Β΄ που ήταν λάτρης της τέχνης.Η πλατεία σύμφωνα με τον Φρειδερίκο κατασκευάστηκε στα πρότυπα της Αρχαίας Ρώμης.Το σημερινό της όνομα,μετά την κατάλυση του ναζισμού , δόθηκε από τον Αύγουστο Μπέμπελ,αρχηγό του σοσιαλιστικού κόμματος το 1947.

Σήμερα η περιοχή χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά τμήματα ανατολικά και δυτικά του κτιρίου της Όπερας. Στα νότια συναντάμε την πλατεία η Μπέρενστρασε  με τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Χέντβιχ , την πρώτη καθολική εκκλησία που χτίστηκε στη Γερμανία μετά την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Απέναντι από την πλατεία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, ενώ στην κεντρική πλευρά της η Παλαιά Βασιλική Βιβλιοθήκη που ανήκει σήμερα στο ίδρυμα. Τα κτίρια γύρω από την πλατεία υπέστησαν σημαντικές ζημιές στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο σήμερα έχουν χαρακτηριστεί από το κράτος διατηρητέα και οι προσόψεις τους αποκαταστάθηκαν σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

Πρόσβαση: Οι κοντινότερος σταθμός είναι ο Hausvogteiplatz (U2) και επίσης οι Friedrichstraße (U6) Französische Straße (U6).