top-image

Χρήσιμες πληροφορίες για το Παλέρμο

Από τους Φοίνικες στους Έλληνες κι από τα χέρια των Σαρακηνών στους Νορμανδούς, το Παλέρμο πέρασε από πάμπολλους κατακτητές. Κανένας δεν έμενε ασυγκίνητος απέναντι στη... γεωγραφική του υπεροχή! Το μεγάλο λιμάνι, ο Πάνορμος όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, είχε ανεκτίμητη εμπορική αξία. Γι' αυτό και ανάμεσα στο 9ο και τον 12ο αιώνα αναπτύχθηκε σε μία από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις, υπό την κυριαρχία Σαρακηνών και Νορμανδών.

Μία επίσκεψη σήμερα θα σας πείσει πως κάθε παλιός κατακτητής επιβιώνει στους δρόμους του Παλέρμο, έστω και με ένα μικρό μνημείο. Tα αξιοθέατα, που μέχρι σήμερα καθορίζουν το σχήμα της πόλης, είναι έργα του 16ου και του 17ου αιώνα. Μπαρόκ και αυστηρά νορμανδικά κτίρια ενώνονται από στενά μεσαιωνικά δρομάκια, που κρύβουν στη σκιά τους λαβυρίνθους με υπαίθριες αγορές.

Η σημερινή πρωτεύουσα της Σικελίας μπορεί να μη θυμίζει σε πολλά πράγματα τη μεσαιωνική πόλη του προπερασμένου αιώνα, ωστόσο σύντομα θα διαπιστώσετε πως τα ιστορικά σημεία του Παλέρμο ακόμα κατοικούνται και είναι πέρα για πέρα ζωντανά.