Βελβεντό- Η παράδοση συναντά το σύγχρονο και σε περιμένει να εξερευνήσεις το καθετί που θα συναντήσεις μπροστά σου. Τα στενά σοκάκια, το ιστορικό κέντρο με τα παραδοσιακά αλλά και τα σύγχρονα σπίτια με τις στολισμένες αυλές σε μεταφέρουν σε ένα άλλο, τόσο διαφορετικό σκηνικό. Το άγχος θα σου φύγει και θα παρασυρθείς από τις γύρω ομορφιές. Κατά το οδοιπορικό σου στην κωμόπολη θα δεις μπροστά σου κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής ενώ από τα σημαντικότερα μνημεία του Βελβεντού είναι οι ιεροί ναοί. Τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία του Βελβεντού μαρτυρούν τη σημαντική ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή ενώ ένας παλιός θρύλος διηγείται πως στα μέρη αυτά κάποτε έφτασε η Άρτεμις να κυνηγήσει συνοδευόμενη από πανώριες Νύμφες.

Σέρβια - Η άγνωστη καστροπολιτεία…Μεταξύ Πιερίων και Καμβουνίων, σε ένα άγριο σκηνικό από ανθρωπόμορφους και ζωόμορφους βράχους ορθώνεται η καστροπολιτεία των Σερβίων (στα νότια του νομού Κοζάνης), άγνωστη στο ευρύ κοινό και εφάμιλλη του Μυστρά κατά τους ειδικούς.

Κτισμένο σε φυσικά οχυρή θέση (σε βραχώδη λόφο στην έξοδο στενού φαραγγιού), το βυζαντινό φρούριο με τον οικισμό στα σπλάχνα του σώζεται σε εξαιρετικό βαθμό. Η περιήγηση στην καστροπολιτεία των Σερβίων αποτελεί μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει όποιος βρεθεί στην περιοχή. Περιδιαβαίνοντας στο κάστρο ο επισκέπτης νιώθει ότι ταξιδεύει πίσω στην εποχή του Βυζαντίου. Το φρούριο είναι οργανωμένο σε τρία μέρη: η κάτω πόλη, η άνω πόλη και η ακρόπολη συνθέτουν ένα σπάνιο οικιστικό σύνολο της βυζαντινής περιόδου, ένα υπαίθριο μουσείο που μαγεύει όσους επιλέξουν να το εξερευνήσουν. 

Οικίες αρχοντικές, λουτρά, κρήνες και κινστέρνες (πηγάδια), εκκλησίες με πλούσιο διάκοσμο (Άγ. Θεόδωροι, Άγ. Ανάργυροι, Βασιλική των «Κατηχουμένων») αναδημιουργούν σαν σε εικονική πραγματικότητα την καθημερινότητα της βυζαντινής περιόδου και μυούν τον επισκέπτη στον ιδιωτικό βίο των κατοίκων της εποχής. 

Την παράσταση κλέβει η ανάβαση στην ακρόπολη με την υπέροχη θέα: σώζονται η κατοικία του διοικητή, οι στρατώνες, οι αποθήκες και οι στάβλοι, ενώ εντυπωσιάζουν οι δύο ισχυροί πύργοι στο δυτικό τμήμα, ακοίμητοι φύλακες της εισόδου της ακρόπολης.

 

Γέφυρα Πολυφύτου  Πάνω στην τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου η οποία δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος βρίσκεται η εντυπωσιακή  γέφυρα  που λέγεται και υψηλή γέφυρα Σερβίων/Νεράιδας- είναι μία από τις μακρύτερες στην Ελλάδα με μήκος 1.372 μέτρα και ύψος 55 μέτρων από το νερό

Copyright © 2020 www.zorpidis.gr. Powered by Integrated Solutions – MetaByte Software
Running on i-Flexible CMS