top-image

Cattedrale (καθεδρικός ναός)

Το ανατολικό εξωτερικό του καθεδρικού ναού του Παλέρμο διατηρεί τον αρχικό Νορμανδικό χαρακτήρα: τρεις αψίδες, διασταυρούμενες στρογγυλές καμάρες και καμπύλα στηθαία. Η νότια πλευρά, με θέα στην πλατεία, είναι αξέχαστη για την 1453 γοτθική-καταλανική στοά της από την οποία θα μπείτε. Μία από τις στήλες της, με πρώιμη αραβική επιγραφή, προέρχεται από ένα τζαμί.

Το τριγωνικό αέτωμα περιέχει ένα γλυπτό, τον Θεό Πατέρα στο θρόνο Του , και πάνω από την πόρτα, ένα μωσαϊκό της Παναγίας του 13ου αιώνα σε χρυσό φόντο. Το καμπαναριό χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, αλλά ξαναχτίστηκε το 1840. Το Loggia dell'Incoronata στα αριστερά του δυτικού μετώπου, όπου εμφανίστηκαν οι βασιλιάδες μετά τη στέψη τους, χτίστηκε επίσης τον 12ο αιώνα αλλά άλλαξε τον 15ο.

Μπαίνετε στο σωστό διάδρομο, όπου τα πρώτα δύο παρεκκλήσια περιέχουν τους μνημειακούς τάφους της δυναστείας Norman-Hohenstaufen. Οι τέσσερις σαρκοφάγοι είναι σε μωβ αιγυπτιακή πορφυρίτη, η οποία στο παρελθόν επιτρέπεται μόνο για τους τάφους Ρωμαίων και Βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Στο αριστερό μέτωπο είναι αυτό του Frederick II, υποστηριζόμενο από τέσσερα λιοντάρια. το τύμπανο δείχνει τη Νορμανδική κορώνα, και στην κορυφή είναι διακοσμητικά πάνελ της Παναγίας και του Χριστού ανάμεσα σε σύμβολα των Αποστόλων. Θα δείτε αντίγραφα αυτού σε τάφους ευγενών της Σικελίας αλλού στο νησί.

Σε μια εικονική σαρκοφάγο στον τοίχο στα δεξιά βρίσκεται ο τάφος της πρώτης συζύγου του Φρέντερικ, Κωνσταντίας της Αραγονίας, που πέθανε το 1222. Η σαρκοφάγος άνοιξε το 1781 και μέσα, βρέθηκαν ταφικά αντικείμενα που μπορείτε να δείτε στο θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού ναού. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η σχεδόν ανεκτίμητη κορώνα της Κωνσταντίας της Αραγονίας, πλούσια διακοσμημένη με χορδές από μαργαριτάρια και πολύτιμους λίθους. Είναι μάλλον το ίδιο με το οποίο ο Φρέντερικ Β 'στέφθηκε αυτοκράτορας από τον Πάπα Χονορίου Γ΄ το 1220 - θα το είχε τοποθετήσει στον τάφο της Κωνσταντίας.

Διεύθυνση: Piazza della Cattedrale, Παλέρμο