top-image

Sint-Jansspitaal (Νοσοκομείο Παλαιού Αγίου Ιωάννη)

Ακριβώς απέναντι από τη δυτική πόρτα της Εκκλησίας της Παναγίας βρίσκεται το παλαιότερο κτίριο της Μπριζ, το Sint-Jansspitaal (Νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη), που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα. Το τύμπανο, πάνω από την τούβλα πάνω αριστερά της εισόδου Mariastraat, στολίζεται με ανάγλυφα που δείχνουν την Παναγία, η οποία φέρει την ημερομηνία 1270. Μέσα στο αρχαίο κτίριο, που ήταν κάποτε, μια έκθεση εγγράφων και χειρουργικών οργάνων χαρτογραφεί το ιστορία του νοσοκομείου. Διατηρήθηκε επίσης το παλιό ιατρείο δίπλα στους θαλάμους.

Επίσης μέσα στα τείχη του παλαιού νοσοκομείου βρίσκεται το Μουσείο Memling, μια μικρή συλλογή των έργων του Hans Memling (περ. 1430-94). Σημαντικό μεταξύ αυτών είναι το Reliquary of St. Ursula (1489), αναγνωρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα έργα του πλοιάρχου. Λίγο λιγότερο διάσημο είναι ο μυστικός γάμος της Αγίας Αικατερίνης , ζωγραφισμένος για τον λεγόμενο βωμό του Αγίου Ιωάννη.

Νότια του Sint-Jansspitaal είναι ο δρόμος του Walstraat , πλαισιωμένος από μικροσκοπικά, εξαιρετικά όμορφα, προσβάσιμα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα στα οποία οι βηματοδότες εξακολουθούν να εξασκούν την τέχνη τους.

Διεύθυνση: Katelijnestraat, κεντρική Μπριζ